Wat is fasciatherapie?  

Fasciatherapie is een holistische therapie, waarbij het volledige lichaam onderzocht en behandeld wordt op een zachte manier inwerkend op de fascia of bindweefsel. 

Een fasciabehandeling bestaat enerzijds uit zachte hands-on technieken en mobilisaties waarbij de therapeut op zoek gaat naar spanningen in het bindweefsel en deze vrijmaakt door trage rek- en druktechnieken. Fasciatherapie is evenwel meer dan dat. Het is tevens een bewegingstherapie, waar de nadruk ligt op lichaamsperceptie en aandachtseducatie. 

Een fasciatherapeut werkt vanuit het potentieel van de patiënt, van wat zij/hij kan en niet vanuit de aanwezige beperkingen. De therapeut wil de patiënten begeleiden naar meer bewustwording van hun eigen lichaam. 

“De kracht van de therapie ligt in de zachtheid van de behandeling en de gevoeligheid van de therapeut.” 

 

Wat is fascia?  

Fascia is Latijns voor bindweefsel. Zoals het woord zelf zegt is het de bindstof tussen alle weefsels van onze lichaam. Het verbindt alle structuren zoals botten, organen, spieren, bloedvaten en zenuwen in een soort web. Het is een reactief, gevoelig weefsel dat zowel op psychologische als fysieke stress reageert. Door langdurige belastende activiteiten of houdingen, trauma’s, maar ook door emotionele stress, gaat het bindweefsel zijn beweeglijkheid verliezen met acute en zelfs chronische klachten tot gevolg. 

Meer informatie: www.fascia.be 

 

Wie kan terecht bij de fasciatherapeut?  

 

  • Specifieke klachten van het bewegingsapparaat: gewrichtsklachten, spierspanningen, nek- en rugklachten al dan niet sportgerelateerd.
  • Aspecifieke klachten: spanningshoofdpijn, migraine, vermoeidheid, slaapstoornissen, hyperventilatie. 
  • Benigne paroxysmale positioneringsvertigo (BPPV) 
  • Stressgerelateerde klachten
  • Burn-out – Depressie
  • Chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) – Fibromyalgie 

 

Hoe lang duurt een behandeling? 

Een behandeling duurt 30 of 50 minuten.

 

Komt fasciatherapie in aanmerking voor terugbetaling? 

Fasciatherapie valt onder kinesitherapie waardoor je recht hebt op dezelfde terugbetaling als bij kinesitherapie indien je beschikt over een voorschrift van je arts.